"Als je stout bent, ga je de put in," klinkt het in mijn hoofd. Ik ren het huis uit, de tuin in, waar de ganzen luid beginnen te gakken als ik voorbij stuif.
Bij de buren schiet ik de wc van de bedienden in. Hijgend sta ik boven het gat. Onder de deurspleet zie ik een stukje van papa's laarzen. Ik probeer mijn adem in te houden.

dinsdag 21 mei 2019

Pa van der Steur

Pa van der Steur,
illustratie uit 'Jantje'
door Ingrid vd  Knaap
Jantje wordt op een bepaald moment bij haar vader weg gehaald en naar een kindertehuis gebracht. Het tehuis van Pa van der Steur. 

In Indonesië bouwde de Nederlandse regering vanaf 1818 aan een leger. De KNIL genoemd, het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Nederlandse soldaten verbleven lange tijd in Indonesië. Jonge mannen in een compleet andere cultuur. Er ontstonden relaties met Indonesische vrouwen en er werden kinderen geboren. De omstandigheden voor zo’n gezinnetje waren niet optimaal. Het ging dan ook vaak fout. Ten koste van de kindjes. Onze Jantje is zo’n kindje. 
Deze 'soldatenkinderen', verlaten door vader en moeder, zwierven vaak aan hun lot overgelaten in de kampongs rond. 
De Nederlandse Johannes van der Steur vertrok in 1892 als zendeling naar Java. Hij nam daar deze verwaarloosde kinderen in zijn huis, wat later uitgroeide tot Huize Oranje-Nassau. Johannes ontfermde zich over hen en werd door hen in de wandeling Pa genoemd. Uiteindelijk heeft hij ruim 7.000 van deze verschoppelingen opgevangen en gezorgd dat ze een opvoeding kregen. 
De pupillen werden 'Steurtjes' genoemd. Dankzij een gedegen opleiding konden ze later veelal goed hun brood verdienen. In heel Indië wist men wie Pa van der Steur was en wat hij deed.
Begin 1944 werd Pa van der Steur door de Japanners geïnterneerd. Toen de Steurtjes kort na de bevrijding hoorden, dat Pa de kampen had overleefd, haalden ze hem op en brachten ze hem naar zijn Huize Oranje-Nassau terug. Daar overleed hij te midden van zijn Steurtjes.
Het werk dat Van der Steur begon wordt, met steun vanuit Nederland, in Indonesië nog steeds voortgezet.


Bron: rvdsteur.wixsite.com

Bron: Indische lezingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten